Modeemi ry on jo vuodesta 1977 lähtien edistänyt toiminnallaan vaativien tietotekniikan harrastajien yhteistoimintaa ja verkostoitumista. Tämä juhlavuonna 2007 avattu Modeemi-blogi on tarkoitettu parantamaan entisestään Modeemin nykyisen ja entisen jäsenistön sekä yleensä alan harrastajien välistä tiedon jakamista.
maanantaina, joulukuuta 11, 2006
Palveluiden filosofiaa
Miksi ulkoinen palvelu eikä sisäistä omaa blogiohjelmistoa jollain palvelimella yhdistyksen ja jäsenistön käytettäväksi? Asiaa tuli mietiskeltyä ennen kokeilun aloittamista useammasta näkökulmasta ja näin blogissa noita näkökulmia voi ainakin yrittää avata, sillä tämä varmaan kysytään joka tapauksessa uudelleenkin ja muuallakin kuin hallituksen IRCissä.
Ensimmäiseksi voidaan miettiä, että mikä on Modeemin blogin tarkoitus ja se kirjoittajan mielestä on tiedon välittäminen ja sen säilyttäminen. Tietoa pystytään välittämään parhaiten niin, että sen tuottaminen ja julkaiseminen on mahdollisimman helppoa ja vapaata. Jos mietitään Modeemi blogia, joka sijaitsisi Modeemin nykyisessä palvelin- ja verkkoinfrassa, olisi tuon kyseisen blogin sisältö mahdollisesti jopa sen käyttäjätunnuspolitiikka nykyisen palveluntarjoajan sääntöjen vastainen. Vaikka Modeemilla ei mitään intressejä olekaan rikkoa politiikkaa tai käyttösääntöjä vastaan, on vain helpompaa, jos koskaan ei tule kysymyksiä esim. siitä, voivatko ei Funet-tunnukselliset käyttää Modeemin palveluita. Kun palvelu sijoitetaan nykyisen ympäristön ulkopuolelle, on sen toiminta muutaman asteen verran vapaampaa. Toki emme välttämättä tavoita kaikkia ihmisiä Kiinassa sensuurin takia, mutta sen kanssa ainakin kirjoittaja on valmistautunut elämään.
Toinen asia on tiedon säilyttäminen. Internet Archive kyllä säilyttää jonkin verran informaatiosta ja Modeeminkin WWW-sivuja (www.modeemi.cs.tut.fi) on jo arkistoitu vuodesta 1996 lähtien. Sen sijaan alkuperäisiä WWW-sivujen lähdekoodeja tai kaikkia niitä oman aikansa ajankohtaisia tekstejä ei välttämättä löydy enää mistään. Jos tiedon haluaa säilyvän, se täytyy säilöä hyvin näkyvästi Intternettiin mielellään sellaiseen paikkaan, joka varmasti tulee indeksoitua ja tallennettua eri muodoissa arkistoihin ja on haettavissa vielä myöhemminkin huolimatta levyrikoista, hajonneista palvelimista, ohjelmistoista ja muista katastrofeista. Tälläinen Googlen tarjoama blogipalvelu ainakin mahdollistaa sen, että informaatio indeksoidaan, tallennetaan, analysoidaan ja säilytetään jossain muodossa hyvinkin pitkän aikaa riippumatta varsinaisesti henkilöistä tai ohjelmistoista.
Tästä päästäänkin kolmanteen asiaan eli toteutukseen. Jos ajatellaan Modeemin palveluita, niin perinteisesti joku on aina säätänyt ne pystyyn silloin, kun on ehtinyt ja sitten palvelu on ollut pystyssä niin kauan kun se tai sitä pyörittävä kone on lahonnut. Sitten palvelu on joko uudelleen pystytetty tai haudattu kokonaan käytön tai säädön motivaation puutteen vuoksi. Tälläinen ei edistä tiedon jakamista tai sen säilyttämistä ja onkin sen takia johdonmukaisempaa antaa Jonkun Muun huolehtia rasittavista asioista, kuten toteutuksesta, ohjelmistojen ja palvelinten rikkoutumisesta ja keskittyä itse siihen olennaiseen osuuteen eli sen tiedon tuottamiseen ja sen jakamiseen.
Neljäs asia on palveluntuotanto. Kun tarjolla on monia ilmaisia blogipalveluita, joista parhaimmat tosiaan pystyvät varmistamaan tiedon säilymisen, palveluntason ja saavutettavuuden Modeemia paremmin niin voidaan miettiä kannattaako silloin perustaa "kilpailevaa" palvelua, joka ei tarjoa jäsenistölle yhtään mitään enempää? Tilanne on tietysti selkeästi toinen, jos tälläinen ominaisuus löydetään ja jäsenistö kyseistä palvelua haluaa käyttää. Päällekkäisten palveluiden tunkkaamisen sijaan kannattaa siis ennemmin keskittyä sellaisten palveluiden tuottamiseen, joille löytyy kiinnostusta ja joita ei kunnollisina tai kustannustehokkaina saa muualta. Blogipalveluita on maailma täynnä ja Blogger on käyttöliittymältään ehkä helpoin käyttää tällä hetkellä. Vastaavaa käyttöliittymää ja integraatiota esim. Googlen palveluihin ei yllättäen ole tarjolla ainakaan kovin edullisesti tai säädön kannalta helposti.
Tässä on sitten itse asiassa varmaan hyvä paikka kysellä, että mitä palveluita jäsenistö haluaa? Ilmeisesti ainakin hyvät ja toimivat Unix-shell-palvelut ovat sellainen mitä eniten käytetään. Näitä toki voitaisiin laajentaa myös Funet-tunnuksellisten ulkopuoliselle hankkimalla Modeemille myös laitetilaa ja Internettiä Tampereen teknillisen yliopiston ulkopuoleltakin, mutta kuinka moni sitten haluaisi ehkä maksaa tälläisestä "Modeemi alumni"-shellipalvelusta, sillä koneiden hostaaminen muualla hyvän bitin äärellä ei ole ilmaista puuhaa. Kommentteihin voi siis vapaasti heittää palveluideoita.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti